Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2010 21:02 - Глава 22: Ferrari 156 F2 Dino/ 246 F1 Dino
Автор: ferrari1929 Категория: История   
Прочетен: 12176 Коментари: 14 Гласове:
2

Последна промяна: 15.11.2010 21:32


 В първите си 10 години като автомобилен производител, Ферари правят автомобили с 4 , 8 и 12 цилиндъра. Това е резултат от множеството състезателни класове, в които младата компания участва. Към 1955 основният интерес на компанията бил новия 1.5 литров Формула 2 шампионат, който бил предвиден като поддържащ шампионат по време на състезанията от Гран При. При състезанията Гран При Ферари вече били доминираща сила. Множество конфигурации за двигател за новосъздадения шампионат били дискутирани, но в накрая синът на Енцо - Алфредо "Дино" Ферари и главният инженер Виторио Джано избират да създадат V6 двигател. Първият V-образен 5 цилиндров агрегат на Ферари. За съжаление Дино Ферари умира през лятото на 1956 само на 24 години и никога не вижда двигателя проектиран от него и Джано. Съкрушеният Енцо Ферари кръщава всички следващи V6 двигатели на компанията с името Дино в памет на сина си.

Дино Ферари често е считан за създателя на дизайна на новия двигател V6, но всъщност по-голямата част от работата е свършена от Виторио Джано, който се присъединява към Ферари след покупка на състезателната програма на Ланча. Всъщност цялостният дизайн не е много различен от двигателя V8  на Ланча , който Джано проектира 2 години по-рано. Както при V12 агрегат и при V6  двигателят ще работи най-добре на теория  с ъгъл между цилиндрите 60 градуса, но при такъв ъгъл за новия двигател горно разположените разпределителни валове щяли да заемат много място и нямало да бъде възможно да се поставят трите двойни карбуратора Вебер. Джано модифицира коляновия вал и прави ъгъла между цилиндите 65 градуса. Малкият по обем двигател достигал 175 к.с. , използвайки нормално гориво, което било различно от по-доброто използвано във Ф1 тогава. Окачването и шасито на бъдещия автомобил за Формула две били традиционни за Ферари. Подобно на Мазерати и Ферари още разчитали на барабанни спирачки. 

Автомобилът носел името 156 Dino F2 и направил своя състезателен дебют на надпреварата за голямата награда на Неапол през април 1957. Луйджи Мусо завършва на трето място в това състезание. Той е победен единствено от по-големите 2.5 литрови Ферарита , които се състезавали във F1. Около 3 месеца по-късно 156 F2 постига първата си победа пилотиран от Морис Тринтигнан. Доброто представяне на 156 F2 впечатлява Енцо Ферари и той нарежда да бъде направен автомобил от Ф1 базиран на 156 F2  за сезон 1958. Първоначално обемът е увеличен до 1.9 литра, а след това преминава през 2.2 и стига до 2.4 литра за последните няколко състезания от сезона. Мусо и Питър Колинс успяват да класират колата на призовите 2ро и 4то място на състезанието в Модена, показвайки големия потенциал на автомобила. 

Надеждите са титла във Формула 1 на Ферари се увеличили, когато било съобщено, че досегашните базирани на алкохол горива в шампионата ще бъдат забранени през 1958. Дино V6 от самото си проектиране е бил предвиден като двигател работещ на обикновено гориво, но двигателите на конкурентите изисквали основно преработване , което щяло да отнеме значително време. За спецификациите на Формула едно, обем от 2417 кубически сантиметра бил избран, а мощността достигала 270 к.с. Шасито следвало концепцията от 156 F2. Новата кола е наречена 246 F1 Dino  и става обект на постоянно развитие от страна на Ферари през целия й състезателен живот. Имало множество вариации на окачването , а също така по-късно били използвани дискови спирачки. Имало и 3 варианта на двигателя: един с малко по-голям обем от 2.5 литра, втори със само един разпределителен вал за по-висок въртящ момент и трети вариант за Формула Либре с обем от 3 литра и мощност 316 к.с. 

Ферари подготвят 3 автомобила за Мусо, Колинс и Майк Хауторн за традиционното отриване на сезона на надпреварата за голямата награда на Аржентина, която била част от шампионата на Ф1. Много британски отбори бойкотират състезанието защото твърдяли, че получили нови правила прекалено късно. Стърлинг Мос обаче пристига за да се състезава с отбора на Ферари използвайки кола на отбора на Уолкър Купър. Въпреки че има обем от само 2.0 литра и 4 цилиндъра , Купърът побеждава Фераритата, които завършват на 2ро и 3то място. Трябва да се отбележи , че британската състезателна машина имала задно разположен двигател, което било много иновативно по това време. Въпреки следващите 3 победи на Ферари в нешампионатни състезания след това, тази победа на първата надпревара била предвестник на наближаващата промяна в спорта. Всъщност Ферарита били конкурентни  на Купърите единствено заради по-големите двигатели. Шаситата на италианците и спирачките дърпали назад 246 F1. На по-бавните пистите огромното недозавиване плашело пилотите на скудерията. Трима пилоти загиват пилотирайки колата през сезона сред които Мусо и Колинс. Като побеждава на френската Гран При, Хауторн успява да спечели световната титла, побеждавайки Стърлинг Мос. 

Въпреки че Ферари печелят титлата при пилотите, цената е изключително висока заради тримата загинали пилота през сезона. Майк Хауторн обявява края на състезателната си кариера в края на сезона заради инцидентите с негови съотборници. Той умира само няколко седмици по-късно загивайки в пътна катастрофа. През 1958 Купър доминират изцяло с техния нов двигател Ковънтри Клаймакс  с обем 2.5 литра. Някой от проблемите в управлението били решени при Ферари като барабанните спирачки били заменени с дискови на марката Дънлоп, а гумите били сменени от Енглеберт на по-добрите Дънлоп. Единствено Фил Хил бил запазен от предходната година и към него се присъединили опитния Жан Бера, Тони Брукс и обещаващия млад състезател Клиф Алисън. Сезонът започва добре с двойна победа на  Бера и Брукс на нешампионатното състезание във Великобритания на пистата в Антри. На шампионатните състезания Джак Брамбъм доказва, че неговата кола е най-добра на бавни и средно бързи трасета. Ферари били добри единствено на бързите писти като тази в Реймс и Авус, където отбора постига 2 двойни победи. На края на сезона Тони Брукс е на второ място след Джак Брабъм, а при конструкторите Купър са шампиони следвани от Ферари. 

За сезон 1960 Ферари все още нямали отговор на състезателната кола на Купър с двигател по средата. Ситуацията станала плачевна за Ферари, когато и Астън Мартин и Лотус представили свои коли със двигател в средата на шасито. Минималните промени по 246 Дино Ф1 били недостатъчни за червените автомобили да достигнат шампиона Джак Брабъм. Единствено на бързата Монца Ферари постигнали успех. Фил Хил постига единствената победа за отбора през годината и последната победа на кола с разположен отпред двигател във Формула 1. Ферари завършват на незавидното 5то място сезона. За някой състезания бил използван автоможил с задно разположен двигател, но колата била прекалено неразвита и трудно следвала дори темпото на автомобилите на скудерията с двигател отпред. Когато през 1961 излизат новите правила и максималния обем на двигателя трябвало да бъде 1.5 литра, Ферари изоставят недоразвития проект и започват работа от нулата по нов автомобил. Сравнен с автомобила от 1957 , новата машина имала малък V6 с мощност от 185 к.с. Вече ясно си личало, че Ферари са готови за сезон 1961. Британските отбори вече били изоставащите и Ферари печели отново титлата при пилотите и конструкторите  през 1961 година. 

В края на сезон 1960 използваните машини с предно разположен двигател били считани за отживелица и било започнато тяхното разглобяване. Полезните компоненти като двигателите били запазени , но всичко останало било нарязано и унищожено. За щастие поне 1 автомобил оцелява като е модифициран за сериите Тасман и продаден на Пат Хоаре от Нова Зеландия. За новите си задачи двигателят бил сменен с V12 подобен от 250 TR.  Същото шаси било използван от Фил Хил за победата на Монца през 1960, но номерът бил сменен от 0007 на 0788, новият номер съответствал на новия двигател. Хоаре се състезавал с модифицираното Ферари до 1963 , когато правилата се променян и колата не може вече да бъде използвана. Хоаре модифицира шасито за шосейна употреба и поставя сравнително неуспешно копие на купе наподобяващо 250 GTO.  За късмет всички премахнати тръби от шасито били запазени и в края на 70те колата е възстановена до оригиналното си състояние от британеца Нийл Корнър. Колата била използвана в множество състезания с мощния V12 двигател от сина на Нийл Корнър - Найджъл. След тежък инцидент Найджъл се отказва от състезателна кариера, но колата е възстановена и често се състезава на сериите Тасман. 

В началото на 70те британския ентусиаст Сър Антъни Бамфорд се сдобива с няколко двигателя Дино и решава да създаден няколко реплики на на унищожените състезателни коли. Репликите могат да бъдат видяни на много състезателни дни за класически автомобили, но не са допускани и на много събития поради не автентичния им произход. Настоящият собственик на шаси 0007/0788   се вдъхновява от инициативата на Бамфорд и сменя двигателя на своята кола с автенти1ен V6 Dino. Това е колата на снимките по -долу. 

Шаси 0007/0788
image
image

Шаси 0011
image
image
l
На снимките е Формула 2 версията на кола с V6 Dino двигател наречена 156 F2 Dino. Колата е произведена през 1957 и била обект на постоянно развитие. Състезавала се е дори и във Формула 1.  Като другите автомобили на Ферари от сеонз 1957 колата е бракувана. Сегашният собственик я намира изоставена на автомобилно гробище. Шасито на автомобила било отрязано на две и вместо да се възстановява , собственика направила идентично копие. Колата често участва на исторически ралита днес. 


Виторио Джано
image
Алфредо Ферари
image

Майк Хауторн и съотборниците му във Скудерия Ферари на Гран При на Франция 1958
imageТагове:   Ferrari,


Гласувай:
2
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Компания «Газовоз» — автономная газификация. Профессионально
02.02.2012 05:43
<img>http://www.gazovoz.com/images/logo1.jpg</img>

Несмотря на то, что наша страна является одним из крупнейших производителей и экспортеров природного газа, далеко не везде есть возможность подключения к централизованной сети газоснабжения. Даже в Ленинградской и Московской областях есть еще немало мест, куда не проведены газопроводы. Именно там часто строятся загородные дома, коттеджные поселки и промышленные объекты. Однако это не означает, что новые дома и коттеджи придется топить по старинке углем или дровами. Для того, чтобы обеспечить их «голубым топливом», достаточно обратиться в нашу компанию и заказать монтаж системы автономного газоснабжения.

<a href=http://www.gazovoz.com/>газовозы пропан 20 тонн</a>

<a href=http://www.gazovoz.com/faq.php>испарители емкостей с сжиженным газом</a>

<a href=http://www.gazovoz.com/catalog.php?id=2134>регулятора давления вольвоfh</a>

<a href=http://www.gazovoz.com/>автономная газификация цены</a>
цитирай
2. анонимен - детские джинсы
17.10.2012 02:38
Уважаемые господа!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://avast-ru.com/user/Guesusefums/>monster energy в украине одежда </a> вязание свитера <a href=http://quadcraft.ru/user/layeseunole/>сумки купить интернет магазин недорого </a> пижама мужская <a href=http://forum.eastbooking.ua/member.php?261089-Pepepsymn>форвард спортивная одежда интернет магазин </a> кожаные мужские куртки ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-online.blog.hr/>RX Kamagra without prescription </a> - Fedex overnight Kamagra drug store : Generic Kamagra Buy : <a href=http://discounted-kamagra.blog.hr/>Cheap Kamagra elephanta </a> - Online Order for Kamagra without prescription
цитирай
3. анонимен - брендовая одежда оптом интернет магазин
17.10.2012 11:33
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.avkhv.net/index.php?subaction=userinfo&user=Thubshill>флоранж бижутерия каталог </a> подростковая одежда для девочек <a href=http://magicjungle.ru/user/accermasype/>платья с поясом </a> одежда для подростков украина <a href=http://enbek.com/user/busbariulse/>купить обувь в донецке </a> бренды модной одежды ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://now-kamagra-100mg.blog.hr/>Kamagra UK by paypal </a> - sildenafil 50mg Kamagra tablets : Online shop Kamagra Online India : <a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>Kamagra and drink </a> - Buy now Kamagra Fedex
цитирай
4. анонимен - quelle интернет магазин женской одежды
17.10.2012 20:44
Доброго времени суток!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://videonabludenie-nn.ru/user/graibouroca/>итальянский костюм купить </a> свитера <a href=http://www.figni-tut.net/user/TiennendJouff/>купить рюкзак туристический </a> интернет магазин детской одежды россия <a href=http://botarusu.narod2.ru/>самый популярный интернет магазин одежды </a> детская одежда украина ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-paypal-online.blog.hr/>100mg tadalafil Kamagra Oral Jelly </a> - order Kamagra rx care Canada : Kamagra Oral Jelly 100mg consulate : <a href=http://get-kamagra.blog.hr/>where to Buy discount Kamagra without prescription </a> - Kamagra tablets real estate
цитирай
5. анонимен - вязание крючком платья для девочек
18.10.2012 08:14
Уважаемые господа!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://arigato.tv/user/Annuandal/>нижнее женское белье </a> недорогие женские сумки <a href=http://www.comparemoba.se/forums/member.php?action=profile&uid=28142>заколки для волос </a> купить обувь через интернет магазин <a href=http://epestulu.narod2.ru/>купить футболку в запорожье </a> трусы мужские ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://discounted-kamagra.blog.hr/>Oral Jelly suppliers usa Kamagra soft tabs </a> - Online shop Kamagra credit card : Generic Kamagra sale : <a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly 100mg offers Generic viagra online </a> - Buying Generic Kamagra online India
цитирай
6. анонимен - зимняя распродажа
19.10.2012 04:36
Доброго времени суток!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://zmafia.com/user/detegerserN/>интернет магазин дешевой одежды </a> ночная сорочка <a href=http://globus-news.net/user/Statteruimilm/>где купить брендовую одежду </a> купить джинсовую рубашку <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>купить мужскую сумку через плечо </a> кожаные сумки женские ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>Buying Online Kamagra overnight fed ex </a> - Kamagra and heart condition get Kamagra Cheap overnight delivery canadian Kamagra : Kamagra licence : <a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>super Kamagra Jelly Buy </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg usa
цитирай
7. анонимен - купить нарядный костюм
19.10.2012 13:35
Привет!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://forum.mobileweava.mobi/member.php?action=profile&uid=388847>интернет магазин детской одежды бренды </a> магазин женского белья <a href=http://www.integratedfxsolutions.com/myBB/member.php?action=profile&uid=113884>модная одежда в этом году </a> каталог одежды весна лето 2012 <a href=http://dejavu.ua/>где купить вечерние платье </a> майки ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-now.blog.hr/>Buy Kamagra Online consultation US </a> - Kamagra on sale Cheap Online : Buyers of Kamagra : <a href=http://kamagra-now.blog.hr/>viagra Kamagra 100mg online </a> - Cheap Kamagra next day store
цитирай
8. анонимен - белое пальто купить
19.10.2012 22:45
Привет!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://asiadrama.tk/user/caryWeepe/>интернет магазин мужской одежды китай </a> куртки для беременных <a href=http://volvoc30-club.ru/user/BersBrilino/>война невест платье </a> магазин мужской одежды онлайн <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>платье для новорожденной </a> мужские рубашки модные ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>order Kamagra prescriptions </a> - Kamagra instrUKcja uzycia : Kamagra information home : <a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Kamagra UK Buy real </a> - Oral Jelly 100mg australia Kamagra pills
цитирай
9. анонимен - купить свитер детский
20.10.2012 04:07
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://minemaps.ru/user/immivabaw/>модная одежда для 11 лет </a> куртки мужские зима <a href=http://rumedia.ws/user/Rotanaddy/>каталог платьев с ценами </a> платья турция <a href=http://dejavu.ua/>бижутерия в домашних условиях </a> трикотаж детский интернет магазин ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra100.blog.hr/>Buy Kamagra in London </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg Europe sildenafil citrate : Buy Generic Kamagra purchase online : <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>purchase Kamagra Cheap next day </a> - Kamagra 100mg tadalafil Generic drugs
цитирай
10. анонимен - интернет магазин в черкассах одежды
20.10.2012 18:12
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://pro-warez.com/user/Pamimmive/>интернет магазин брендовой одежды киев </a> обувь детская интернет-магазин <a href=http://amuletlgbt.kz/user/Staitalit/>купить брюки интернет магазин </a> river island одежда <a href=http://dejavu.ua/>молодежные платья </a> солнцезащитные очки интернет магазин ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://get-kamagra.blog.hr/>Kamagra sales glasgow </a> - Oral Jelly australia online Kamagra tablets : Generic online prescription Kamagra : <a href=http://get-kamagra.blog.hr/>Kamagra 100mg canada cialis tadalafil </a> - Kamagra discontinued
цитирай
11. анонимен - бонприкс платья
21.10.2012 03:02
Привет!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://vsevklucheno.net/user/FeepAltes/>bonprix каталог одежды </a> купить в интернет-магазине платье <a href=http://elegalocez.narod2.ru/>порно под платьем </a> купить пальто для полных <a href=http://indonezia.info/user/erypelaph/>одежда для кормящих интернет магазин </a> вязаные свитера женские ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly review UK Generic levitra </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg california : 100mg UK Kamagra Oral Jelly : <a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>Cheap Kamagra in london </a> - Kamagra Generic Jelly paypal
цитирай
12. анонимен - костюм наруто купить
22.10.2012 10:11
Привет!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://www.coldstonegv.com/user/Theatefeepaxy/>модная женская одежда больших размеров </a> известный интернет магазин одежды <a href=http://www.ligwerker.co.za/forum/member.php?action=profile&uid=130586>шифоновые длинные платья </a> обувь для детей купить <a href=http://videonabludenie-nn.ru/user/graibouroca/>платья 50 52 </a> юбка карандаш купить ... Всем пока рад был сообщить...
-====-
<a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly review four christmases </a> - Cheap Kamagra jellies dysfunction :.Buy Generic Kamagra best online .:<a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>Kamagra Jelly info </a> - Buy Kamagra online at cheap rates
цитирай
13. анонимен - кофты женские
29.10.2012 20:05
Здраствуйте!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://soft-progi.com/user/Soormrigpaimb/>платье своими руками </a> модные сумки <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#шубы-распродажа-купить»>шубы распродажа купить</a> модные одежда и аксессуары <a href=http://days-films.ru/user/erornBurb/>купить красивую куртку </a> интернет-магазин одежды украина ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
Discount for Christmas 5-12% <a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>Kamagra Soft Tab </a> - Kamagra shop kosten : overnight cash on delivery Kamagra c.o.d. u.s : Discount for re 7% a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>what do Kamagra tablets look like </a> - Kamagra Online UK
цитирай
14. анонимен - вечерние платья онлайн
31.10.2012 01:24
Как дела?У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.addlistsite.com/forum/member.php?action=profile&uid=170863>бижутерия эйвон </a> комплекты нижнего белья <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#женские-ремни»>женские ремни</a> dress code интернет магазин одежды <a href=http://lovetriangle.ru/user/Rhiniathise/>распродажа кожаной обуви </a> одежда интернет-магазин мужская ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>collect kamagra derby uk </a> - efficacite de kamagra : Oral Jelly australia online Kamagra tablets : Discount for re 5 7 % <a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly Cheap Generic levitra </a> - Buy Kamagra tablets
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ferrari1929
Категория: Технологии
Прочетен: 1864533
Постинги: 115
Коментари: 682
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31